Golf na olympiádě (4.): Druhý start Kláry Spilkové

Před pěti lety byla ohromně šťastná, že může být u návratu golfu pod pět olympijských kruhů, letos odcestuje Klára Spilková do Tokia už jako zkušená hráčka, členka prvotřídní LPGA Tour. Kam až mohou sahat její cíle?

Klára Spilková je dlouhodobě nejlepší česká golfistka. Svým talentem udivovala už v dětství, jako teenagerka vyhrávala na domácí půdě co se dalo (dvakrát mistryně ČR na rány, jednou na jamky), dokázala se však výrazně prosadit i na mezinárodní scéně (mistryně Rakouska). V roce 2009 vyhrála European Young Masters, což je mistrovství Evropy do 16 let, ve stejném roce reprezentovala Evropu na Junior Solheim Cupu.

Šestadvacetiletá hráčka, jejíž amatérská kariéra je spojena s pražským Erpetem, přestoupila po úspěšné kvalifikaci díky výjimce již v šestnácti letech mezi profesionálky a hned začala sbírat umístění v TOP 10 na Ladies European Tour. V roce 2017 přišel první profesionální titul na Lalla Meyryem Cup v Maroku, v následujícím roce se probojovala přes kvalifikaci do elitní LPGA, kde dokázala dosud proniknout jednou do elitní desítky na Gainbridge LPGA at Boca Rio (8. místo, 2020).

V době koronavirové epidemie sice výsledkově spíše tápala, ale dlouhodobý pobyt a příprava na americké půdě jí pomáhají získávat stále větší zkušenosti pro soutěžení mezi nejlepšími světovými golfistkami. V Tokiu může navíc těžit ze své účasti na předchozích Olympijských hrách v roce 2016 v Riu de Janeiro, kde obsadila 48. místo.

Klára Spilková žije aktuálně většinu roku na Floridě, kde má základnu pro americké starty. Od začátku sezóny dávala najevo, že start v Tokiu pro ni bude vrcholem sezóny. Ženskou soutěž - na rozdíl od mužů - ty nejlepší hráčky nevynechají, českou golfistku čeká start ve skutečně elitní společnosti. Potká se tam například i s Jessicou a Nelly Kordovými, které budou hájit americké barvy.

Dámská soutěž odstartuje ve středu 4. srpna a stejně jako v mužském případě všechny hráčky čekají čtyři kola. Češka do ní vstoupí jako 290. hráčka světového žebříčku, letos si vyhrála 34.196 dolarů. Závěrečnou přípravu strávila v domácích podmínkách, do Japonska se přesunula tento týden.

Kláru můžete sledovat na její facebokoové stránce, instagramovém účtu nebo webové prezentaci.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golfová hůl

Golfová hůl je hůl používaná v golfu k odpalování míčků. Každá hůl je složená z grafitového nebo ocelového shaftu, pogumovaného držadla, které se nazývá grip, a z dřevěné, ocelové nebo syntetické hlavy. Hole se dělí na tři základní druhy: dřeva (anglicky woods), která jsou používána pro dlouhé, přibližovací odpaly; železa (anglicky irons), která jsou z holí nejvíce univerzální a puttery, které se používají ke hraní míčku na jamkovišti. Všechny hlavní druhy holí jsou označeny čísly....

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde