Jaké jsou podmínky pro hru nováčků na hřišti?

Častý dotaz golfových nováčků směřuje ke zcela základním informacím: můžeme volně vstoupit do golfového areálu, budeme mít kde zaparkovat, dostaneme nějaké první rady a informace? Obavy můžete nechat doma - na nováčky je golf připraven. S volným pohybem by poradili třeba cyklisté, kteří se už hojně naučili využívat stezky vedoucí napříč některými tuzemskými hřišti. A další návštěvníci často využívající volně přístupné restaurace.

Předpokládejme, že první kroky v novém prostředí už máte za sebou. Na tréninkových plochách jste získali dostatečné dovednosti a toužíte vyrazit také na hřiště. Nezapomeňte, že první hru bude ideální absolvovat v méně frekventovaných hodinách a ideálně na devítijamkovém hřišti.

Hned na začátek zapomeňte na Zelenou kartu a na Zkoušku z golfové způsobilosti, jak jste o ní slýchávali od svých předchůdců! Do různých tréninkových i jiných areálů se dostanete po předchozí domluvě s provozovatelem bez administrativních překážek, řada resortů disponuje také speciálními hřišti s kratšími jamkami, které jsou pro začátečníky ideální. Především kvůli bezpečnosti všech hráčů i plynulosti hry je ale třeba znát základní praktické požadavky pro každého golfistu. Bez řádného poučení nelze na žádné hřiště vstupovat.

Časté dotazy míří třeba i na to, jak dlouhá je cesta k hendikepu… Zpočátku ho rozhodně nebudete potřebovat, vždyť po celém světě jsou statisíce hráčů, kteří svůj hendikep ani neznají. Časem ale vám možná opravdu nestačí zahrát si jen pro radost a budete ho potřebovat, pokud se budete chtít zúčastnit turnajů.

Pokud se tak rozhodnete, základním krokem v tom případě bude získání Osvědčení pro hru, o jehož podmínkách vás informují v konkrétním klubu. Aktualizované podrobné podmínky Osvědčení pro hru na hřišti podle aktuálních celosvětových pravidel Světového hendikepového systému (WHS) lze nalézt v sekci dokumentů na webu www.cgf.cz.

Jaké základní pokyny z něj vyplývají pro zájemce, který bude chtít získat hendikep (dnes správně hendikepový index)? Bude muset po boku tzv. „Garanta“ odehrát devět jamek a jeho první hendikep mu následně vyhodnotí Technický server ČGF. Garantem může být profesionální trenér, ale také člen STK klubu, nebo třeba dlouholetý aktivní hráč.

Zásadní změnou proti minulosti je, že během premiérové hry není důležitý výsledek hry a není již požadováno dosažení nějakého předem stanoveného počtu stablefordových bodů nebo cílové skóre na rány. Server totiž vyhodnotí jakékoliv skóre. Výsledkem tak může být handicapový index 54, ale v řadě případů výchozí hendikepový index bude nižší – přesně podle uhraného výsledku.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

TURNAJOVÁ HRA VS. PŘÁTELSKÁ HRA

Pravidla golfu se začátečníkům zdají hodně tvrdá. Někdy jsou. V turnaji se přísně dodržují. V přátelské hře s kamarády se některé věci odpouští. Dělají tak zejména začátečníci. Po dosažení určité úrovně hry dostanete pravidla pod kůži a budete je dodržovat automaticky i v přátelské hře.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde